Den Haag, 13 oktober 2016 – De KNCV Golden Master Award 2015 is op de Avond van de Chemie uitgereikt aan Boy Lankhaar van de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze award gaat elk jaar naar een student met de beste masterscriptie in het wo.
Met zijn onderzoek (Hyperfine structure and Zeeman effects in Methanol) heeft Lankhaar niet alleen de chemie maar ook de astronomie verder geholpen door het magnetische veld van methanol te bepalen. Met deze informatie kunnen astronomen het totale magnetische veld van interstellaire wolken beter meten en zo zien hoe nieuwe sterren ontstaan. Het onderzoek was een grote uitdaging, omdat er voor de metingen van Lankhaar nog geen enkel theoretisch kader bestond.
Door nauwkeurig te kijken naar de interne rotatie en nucleaire spin van het molecuul, wist Lankhaar de oplossing te vinden. Dit leverde hem een publicatie in de Journal of Chemical Physics op, en hij wist zelfs fouten in bestaande publicaties op te sporen. “Het werk van Lankhaar is erg complex en zorgt voor nieuwe theoretische inzichten van een erg hoog niveau”, licht juryvoorzitter Jan van Esch toe. “Bovendien werkt hij erg zelfstandig en bekijkt hij alle data erg zorgvuldig.”
Innovatief vermogen
De KNCV reikt sinds 1982 jaarlijks de Golden Master Award uit voor het beste chemie-onderzoek in het wo. De winnaar ontvangt een gouden speld en een geldbedrag van EUR 1000,-. De runner-ups ontvangen een cheque ter waarde van EUR 250,-. De jury van de Golden Master Award was onder de indruk van het niveau en de zelfstandigheid van de ingezonden scripties. Van Esch: “De kandidaten laten zien dat ze een groot innovatief vermogen hebben.”
Avond van de Chemie
De winnaar van de Gouden Master 2015 werd bekendgemaakt tijdens de eerste editie van de Avond van de Chemie in de Leidse Schouwburg; met lezingen van topsprekers, cabaret en de uitreiking van de Van Marumpenning 2016 en de Gouden Spatel. Nobelprijswinnaar Ben Feringa werd deze avond benoemd tot erelid van de KNCV.
Over de KNCV
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) is sinds 1903 de Nederlandse beroepsvereniging voor chemici, life scientists en procestechnologen. De ruim 8.000 leden zijn werkzaam in het bedrijfsleven, onderwijs en overheid of studeren aan één van de universiteiten en hogescholen in Nederland. De KNCV is hét platform voor de hele beroepsgroep, waar kennisontwikkeling en ontmoeting centraal staan. Dat doet de beroepsvereniging door het organiseren van activiteiten en het faciliteren van kennisdeling en ontmoeting.