Veldhoven, 7 december 2016 – Syuzanna Harutyunyan, professor Synthetische Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft woensdag de KNCV Gouden Medaille 2016 in ontvangst genomen. De chemieprijs is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent. De uitreiking vond plaats tijdens CHAINS, dé chemieconferentie in Nederland, die tot en met 8 december plaatsvindt in Veldhoven.
KNCV-voorzitter Floris Rutjes overhandigde de Gouden Medaille woensdag aan Harutyunyan, met de woorden: “We zijn blij en trots dat deze bijzondere prijs weer eens naar een vrouw gaat. We hopen dat het je inspireert verder te gaan met je belangrijke en baanbrekende werk en je creativiteit nog meer stimuleert.” Harutyunyan bedankte haar vakgroep en haar twee grote inspirators: professor Yuri Belokon, haar vroegere PhD-begeleider, en professor Ben Feringa, haar postdoc begeleider. “Ben heeft mij geleerd ‘imagine the unimaginable’.”
Harutyunyans werk richt zich op het ontwikkelen van nieuwe katalysemethoden en concepten in asymmetrische katalyse. Voor haar overstap in 2010 naar het Stratingh Institute for Chemistry in Groningen, was Harutyunyan als onderzoeker werkzaam in Armenië, Rusland, Polen en België, voor zowel de industrie als de wetenschap. In 2011 won de Armeense chemicus de prestigieuze Solvias Ligand Contest Prize. Verder ontving ze in 2012 een NWO Vidi-beurs en twee NWO ECHO-subsidies in 2014 en 2016.
De vakgroep van Harutyunyan slaagde er recentelijk in om belangrijke organische moleculen met elkaar te laten reageren in een mengsel van Grignard-reagentia en Lewis-zuren, die volgens conventionele methoden niet goed te combineren zijn. Goede syntheses op dit vlak zijn spaarzaam en Harutyunyans beschreven methode wordt als een echte doorbraak gezien. Deze zomer publiceerde ze hierover in Science.
De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De KNCV reikt sinds 1963 de Gouden Medaille uit aan chemisch toptalent in Nederland.
Over de KNCV
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) is sinds 1903 de Nederlandse beroepsvereniging voor chemici, life scientists en procestechnologen. De ruim 8.000 leden zijn werkzaam in het bedrijfsleven, onderwijs en overheid of studeren aan één van de universiteiten en hogescholen in Nederland. De KNCV biedt een platform voor de hele beroepsgroep, waar kennisontwikkeling en ontmoeting centraal staan. Dat doet de beroepsvereniging door het organiseren van activiteiten en het faciliteren en stimuleren van kennisdeling en ontmoeting.