Een biertje op het terras; een wijntje bij het diner; een cocktail in de zon aan het rustig kabbelende water van de Côte d’Azur. Deze verfrissende drankjes hebben allemaal een ingrediënt gemeen: ethanol.
Of je nu hoogleraar biochemie bent of nog nooit ook maar iets van scheikunde hebt gesnapt, bijna iedereen heeft wel eens een glaasje alcohol – de populaire naam voor ethanol – genuttigd. Maar naast een toevoeging voor dranken, gebruiken we het ook voor veel andere dingen. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken bij het ontsmetten van wonden. Daarnaast rijden er al voertuigen op (biologische) alcohol om het milieu wat te ontlasten en zelfs de V-2 raketten uit de tweede wereldoorlog vlogen op een mengsel van ethanol en water. Gistsoorten die suikers fermenteren produceren in de natuur ook ethanol. Van dit gegeven hebben mensen al millennia lang gebruik gemaakt en dit was dan ook een van de eerste vormen van biotechnologie.
Nu zullen met het beginnen van de scholen en universiteiten ook de studieverenigingen hun deuren weer openen om gezellig met hun leden te borrelen. Ze zullen er misschien niet bij stilstaan, maar het molecuul van deze maand zal ook weer ruimschoots door de kelen van dorstige studenten vloeien. En met het openen van een nieuw jaar, horen natuurlijk ook nieuwe studenten. Deze nieuwe studenten komen via hun studievereniging ook in contact met (Jong) KNCV en wij willen onze nieuwste leden van harte verwelkomen. Heel veel succes dit jaar, geniet en drink met mate(n)!