In de decembermaand eten we vaak veel en daarbij speelt het molecuul van deze maand, acrylamide, een belangrijke rol. Acrylamide, C3H5NO, kan ontstaan door zetmeelrijke producten te verhitten boven 120°C. Tijdens het verhitten reageren suikers en het aminozuur asparagine met elkaar in de zogenoemde Maillardreactie. Deze reactie zorgt voor de bruine kleur van bijvoorbeeld je frietjes, waarbij acrylamide kan vormen.
Sinds 2015 staat de stof als public health concern bekend en voedingscommissies houden zich bezig met het terugdringen van de hoeveelheid acrylamide in ons voedsel. Zo onderzoekt de World Health Organisation (WHO) momenteel het verband tussen acrylamide en kanker. C2W heeft in 2017 een artikel geschreven over deze ontwikkelingen.
Acrylamide zit bijvoorbeeld in gefrituurde aardappelproducten zoals friet en chips, koffie, ontbijtkoek, ontbijtgranen, (geroosterd) brood, biscuits en crackers. De vorming van acrylamide kun je beperken door aardappelproducten niet te bruin te bakken, maar goudgeel.
Daarnaast is acrylamide ook een grondstof voor polyacrylamide, een plasticsoort. Polyacrylamide heeft vele toepassingen, onder meer het reinigen van rioolwater, de verwerking van afval en het waterdicht maken van dijken, tunnels en riolen.
Bak en frituur je eten dus niet te bruin en geniet met volle teugen. Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!