Na de wintervakantie zien veel mensen op tegen een nieuwe periode van werk, studie of andere verplichtingen. Op een specifieke maandag schijnt deze ‘winterdepressie’ zijn hoogtepunt te bereiken. Vandaag, maandag 21 januari, staat daarom bij velen bekend als Blauwe Maandag, de meest depressieve dag van het jaar. Maar welk molecuul speelt nu een rol in onze ongelukkige gevoelens?
5-hydroxytryptamine, beter bekend als serotonine, associëren we meestal met gevoelens van geluk. Maar bij een tekort aan serotonine kun je je depressief voelen. Normaal gesproken nemen receptoren serotonine op. Antidepressiva gaan de opname van serotonine tegen, wat de concentratie in het lichaam verhoogt en de werking dus verlengt.
Je lichaam maakt serotonine uit een aminozuur dat tryptofaan heet. Serotonine kan niet door de bloed-hersenbarrière en is daarom afhankelijk van de toevoer van tryptofaan, dat wel door die barrière heen kan. Tryptofaan zit onder andere in banaan, kikkererwten, melk en chocolade. Dit is ook een van de redenen dat het eten van chocolade kan leiden tot gelukkige gevoelens, omdat het onder meer de aanmaak van serotonine bevordert.
Dus heb je last van een ‘winterdepressie’? Doe dan dingen die je leuk vindt, zoek vrienden op of ga naar de Winter-Efteling! En eet daarbij nog eens een banaan of wat chocola. Dat houdt je geluksgevoel op pijl.