Considerans Gouden Medaille 2004
De jury Gouden Medaille 2004 was unaniem van mening dat dr. Bakker uit de acht voorgedragen kandidaten in aanmerking komt voor deze prijs gezien de uitzonderlijk hoge kwaliteit van zijn werk op het gebied van de fysische chemie, en de relevantie van zijn werk voor de andere chemische disciplines, de natuurkunde en de biologie.
Dr. Bakker is in 1991 cum laude gepromoveerd op onderzoek naar de energieoverdracht binnen en tussen kleine organische moleculen. Na zijn promotie heeft hij enkele jaren als juniorprofessor gewerkt aan de universiteit van Aken. Sedert 1995 is hij werkzaam op het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF). In deze periode heeft hij naast onderzoek aan zeolieten onderzoek opgestart naar de eigenschappen van complexe systemen waarbij waterstofbruggen een belangrijke rol spelen. Voor dit onderzoek heeft hij een geheel nieuwe techniek ontwikkeld: de femtoseconde mid-infrarood spectroscopie. Met deze techniek heeft hij nieuwe, verrassende eigenschappen van water gemeten die onder andere een rol spelen in de biologische functie hiervan. Dat hij ervoor heeft gekozen om zijn expertise in het bestuderen van de snelle dynamica van moleculen te richten op een molecuul als “water” getuigt van de wetenschappelijke durf en creativiteit van deze onderzoeker.
Het recente onderzoek van dr. Bakker richt zich vooral op de structuur en dynamica van water rond opgeloste ionen en moleculen. Hij heeft ontdekt dat water buitengewoon stabiele solvatatieschillen vormt rondom opgeloste ionen en (bio)moleculen.
Dr. Bakker is niet alleen een uitstekend onderzoeker maar weet ook jonge mensen te motiveren voor het doen van onderzoek. Naast publicaties in toonaangevende tijdschriften als Science en Nature heeft dr. Bakker ook oog voor de popularisering van zijn onderzoek getuige zijn bijdragen aan perspublicaties en radio-interviews.
Het werk van dr. Bakker behoort tot de absolute internationale top binnen de fysische chemie. Maar wordt ook daarbuiten hoog gewaardeerd door een breed publiek van chemische, fysische en biologische onderzoekers.