Considerans Gouden medaille 2007
Prof. dr. ir. Jurriaan Huskens is een zeer begaafde jonge wetenschapper, die reeds op 39 jarige leeftijd een bijzonder imposante staat van dienst heeft. Na zijn studie aan de TU Eindhoven en een promotie aan de TU Delft (bij prof.dr.ir. Herman van Bekkum) heeft hij een aantal jaren als postdoc gewerkt in de Verenigde Staten (bij prof.dr. A. Dean Sherry, University of Texas) en in Duitsland (bij prof.dr. Manfred T. Reetz, Max Planck Institut). Deze laatste post-doc positie werd mogelijk gemaakt door een Marie Curie Fellowship van de Europese Commissie.
Sinds zijn aanstelling in 1998 aan de Universiteit Twente heeft Jurriaan Huskens zijn speciale belangstelling voor de fysisch organische chemie verder vorm gegeven. Het deelgebied, Moleculaire Nanofabricage, waaraan Huskens in Twente werkt, vormt de basis voor het inzicht in complexe reacties maar ook van het proces van zelforganisatie.
Jurriaan Huskens heeft zich ontwikkeld tot één van de leiders (nationaal en internationaal) op het gebied van de moleculaire nanofabricage, in het bijzonder de supramoleculaire chemie aan oppervlakken en oppervlaktestructureringsmethodes. Hij heeft zeer veel publicaties op zijn naam staan, waaronder een twintigtal in topjournals. Hij is een veel gevraagd spreker, hetgeen blijkt uit het hoge aantal uitnodigingen op internationale conferenties. Hij heeft als geen ander bijgedragen aan de ontwikkeling en toepassing van geavanceerde moleculaire nanofabricage-technieken en bovendien heeft hij nieuwe inzichten gerealiseerd omtrent mechanismes van zelforganisatie-processen. Daarnaast heeft hij zich ontwikkeld tot een inspirerende onderzoeksleider van een zeer succesvolle en snelgroeiende groep. Sinds 2005 is Jurriaan Huskens programmadirecteur Nanofabricage aan het Mesa+-instituut voor Nanotechnologie in Twente en vervult hij een leidende positie in NanoNed.
Het werk van Jurriaan Huskens kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak. Hij combineert diepgaande analyse met een originele keuze van researchonderwerpen. Hij leidt een researchprogramma dat zich richt op chemie, fysica en microengineering. Zijn huidige onderzoek omvat: supramoleculaire chemie aan oppervlakken, multivalentie, bottom-up nanofabricage, nanolithografie en de integratie van top-down en bottom-up nanofabricage technieken.
Een van de hoogtepunten van zijn recente werk is de ontwikkeling van zogenaamde moleculaire printplaten; oppervlakken gemodificeerd met receptormoleculen waarop andere moleculen, polymeren, biomoleculen of ook nanodeeltjes kunnen hechten. Het onderliggende concept van moleculaire printplaten is multivalentie; controle over bindingssterkte en reversibiliteit van de binding van bouwstenen wordt bepaald door het gebruik van meervoudige interacties tussen receptormoleculen op het oppervlak en complementaire ligandgroepen die op hun beurt andere belangrijke moleculaire bouwstenen bevatten.
De onderzoeksgroep die Jurriaan Huskens leidt, heeft hij in de afgelopen jaren opgebouwd. Met succes heeft hij veel externe steun (van NWO en industrie) voor zijn werk verworven (o.a. een prestigieuze VIDI Vernieuwingssubsidie) waardoor zijn groep in korte tijd is gegroeid.
De jury van de Gouden Medaille 2007 was onder de indruk van de kwaliteit en de kwantiteit van de publicaties, maar ook van de waardering via citaties die Jurriaan Huskens met zijn publicaties heeft gekregen. Zijn enthousiasme voor de chemie gecombineerd met zijn communicatieve vaardigheden, maken hem een waardig ambassadeur voor de chemie.
De jury meent met toekenning van deze prijs aan Jurriaan Huskens een jonge succesvolle wetenschapper te eren die in de toekomst zeker zal behoren tot de nieuwe generatie van beleidsbepalende wetenschappers in Nederland.
Namens de Gouden Medaille Jury 2007
Prof.dr.ir. René Janssen
15 oktober 2007
De jury bestond verder uit:
Prof.dr. Rob Liskamp, Universiteit Utrecht
Prof.dr. Koop Lammertsma, VU Amsterdam
Prof.dr. Albert Heck, Universiteit Utrecht
Prof.dr. Stan van Boeckel, Organon
Prof.dr. Albert Philipse, Universiteit Utrecht