Over Mineralen en vitaminen in de voeding en hun rol in het lichaam

Mineralen en vitaminen in de voeding en hun rol in het lichaam

Avondlezing door dr. Guillaume Counotte georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Mineralen en vitaminen in de voeding en hun rol in het lichaam

Samenvatting
Spoorelementen en vitamines zijn van belang voor een goede gezondheid. Spoorelementen zijn mineralen die je in kleine hoeveelheden (spoortjes) nodig hebt. Niet te weinig maar zeker ook niet teveel. Ze worden altijd ingebouwd in eiwitten en zijn schadelijk in losse vorm. Vitamines zijn verbindingen die het lichaam in principe niet zelf kan maken maar wel nodig heeft (vitale amines).

In dit verhaal staan vooral chroom, mangaan, ijzer, kobalt, nikkel, koper, zink, seleen en jodium centraal. Wat heeft een mens nodig en hoeveel krijgt een mens gemiddeld uit de (Nederlandse) voeding? We hebben ze niet dagelijks nodig (zoals calcium, magnesium, natrium en kalium) maar wel wekelijks of maandelijks. De rol van de voornaamste spoorelementen worden toegelicht. Vaak hebben spoorelementen onderling interacties: soms is dat een voordeel, soms een nadeel.

Ook vitaminen doen mee: zo is er een duidelijke interactie tussen vitamine E en seleen. Seleen is een spoorelement dat vaak over het hoofd wordt gezien maar wel degelijk erg belangrijk is in het lichaam. Zowel een overmaat als een tekort zijn schadelijk. En van seleen krijgen we meestal net wat te weinig binnen met de Nederlandse voeding.

De vijf hoofdfuncties van vitamines worden kort besproken. Over ieder vitamine kun je wel een boek schrijven (en dat is ook gebeurd). Zo hebben vitamines een belangrijke rol in allerlei functies. Bijvoorbeeld vitamine D: niet alleen voor de botopbouw, maar van belang voor een goede weerstand en goede hersenfuncties (depressie, denkvermogen).

Het meten van de status van spoorelementen en vitamines in het menselijke lichaam is nog steeds een uitdaging.

Curriculum Vitae:
CKZ-CounotteDr. Guillaume Counotte was tot voor kort Senior Onderzoeker afdeling R&D van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Na de opleiding tot Biochemicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promotieonderzoek op het gebied van pensfermentatie bij koeien aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, is hij werkzaam bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in diverse functies. In 1998 volgde registratie als Europees Toxicoloog met als aandachtsgebied veterinaire toxicologie en dan vooral spoorelementen, veevoeder en drinkwater. De laatste jaren vooral werkzaam geweest in projecten op het gebied van biomarkers in relatie tot duurzame veehouderij en gezonde dieren. Een ander belangrijk onderzoeksgebied was de effecten van spoorelementen en zware metalen op de gezondheid van dieren en de effecten daarvan op melk, ei en vlees. In diverse publicaties werden de resultaten van dit onderzoek vastgelegd. 

Background

1976 MSc Biochemistry, University of Nijmegen, the Netherlands
1981 PhD Faculty of Veterinary Medicine, University of Utrecht, the Netherlands;
Thesis title: Regulation of lactate metabolism in the rumen (cum laude)
1997 Registered as toxicologist
1998 Registered as toxicologist by Eurotox


Field of Expertise

  • clinical veterinary biochemistry
  • drinking water for animals
  • minerals/metals
  • veterinary toxicology

Fields of Interest (publications)

  • clinical biochemistry
  • toxicology
  • statistics
  • minerals/trace-elements
  • drinking water

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

Gezien de huidige versoepelingen rondom corona maatregelen wordt de lezing weer verzorgd op onze vaste locatie in de collegezaal van het Polymer Science Park, Ceintuurbaan 15, 8022 AW Zwolle.  

Een routebeschrijving is te vinden op  http://polymersciencepark.nl/het-polymer-science-park/contact/. Neem i.p.v. de eerste deur aan de rechterzijde, de laatste deur voor de toegang van de collegezaal.  

Momenteel onderzoekt het bestuur de mogelijkheden om de presentatie zowel in het PSP als via Microsoft Teams te kunnen aanbieden. Mocht ons dit technisch lukken dan zal een link voor digitale deelname in de herinnering worden toegevoegd.

Heeft u al een paar lezingen bijgewoond en wilt u lid worden, stuur dan een e-mail naar Jenneke Pandelaar ckzsecretariaat@gmail.com. Zij stuurt u alle benodigde informatie. De contributie bedraagt slechts €15 per jaar bij automatische overboeking.