Avondlezing door dr. Guillaume Counotte georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.
Mineralen en vitaminen in de voeding en hun rol in het lichaam
Samenvatting
Spoorelementen en vitamines zijn van belang voor een goede gezondheid. Spoorelementen zijn mineralen die je in kleine hoeveelheden (spoortjes) nodig hebt. Niet te weinig maar zeker ook niet teveel. Ze worden altijd ingebouwd in eiwitten en zijn schadelijk in losse vorm. Vitamines zijn verbindingen die het lichaam in principe niet zelf kan maken maar wel nodig heeft (vitale amines).
In dit verhaal staan vooral chroom, mangaan, ijzer, kobalt, nikkel, koper, zink, seleen en jodium centraal. Wat heeft een mens nodig en hoeveel krijgt een mens gemiddeld uit de (Nederlandse) voeding? We hebben ze niet dagelijks nodig (zoals calcium, magnesium, natrium en kalium) maar wel wekelijks of maandelijks. De rol van de voornaamste spoorelementen worden toegelicht. Vaak hebben spoorelementen onderling interacties: soms is dat een voordeel, soms een nadeel.
Ook vitaminen doen mee: zo is er een duidelijke interactie tussen vitamine E en seleen. Seleen is een spoorelement dat vaak over het hoofd wordt gezien maar wel degelijk erg belangrijk is in het lichaam. Zowel een overmaat als een tekort zijn schadelijk. En van seleen krijgen we meestal net wat te weinig binnen met de Nederlandse voeding.
De vijf hoofdfuncties van vitamines worden kort besproken. Over ieder vitamine kun je wel een boek schrijven (en dat is ook gebeurd). Zo hebben vitamines een belangrijke rol in allerlei functies. Bijvoorbeeld vitamine D: niet alleen voor de botopbouw, maar van belang voor een goede weerstand en goede hersenfuncties (depressie, denkvermogen).
Het meten van de status van spoorelementen en vitamines in het menselijke lichaam is nog steeds een uitdaging.
Curriculum Vitae:
Dr. Guillaume Counotte was tot voor kort Senior Onderzoeker afdeling R&D van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Na de opleiding tot Biochemicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promotieonderzoek op het gebied van pensfermentatie bij koeien aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, is hij werkzaam bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in diverse functies. In 1998 volgde registratie als Europees Toxicoloog met als aandachtsgebied veterinaire toxicologie en dan vooral spoorelementen, veevoeder en drinkwater. De laatste jaren vooral werkzaam geweest in projecten op het gebied van biomarkers in relatie tot duurzame veehouderij en gezonde dieren. Een ander belangrijk onderzoeksgebied was de effecten van spoorelementen en zware metalen op de gezondheid van dieren en de effecten daarvan op melk, ei en vlees. In diverse publicaties werden de resultaten van dit onderzoek vastgelegd.
Background
1976 | MSc Biochemistry, University of Nijmegen, the Netherlands |
1981 | PhD Faculty of Veterinary Medicine, University of Utrecht, the Netherlands; Thesis title: Regulation of lactate metabolism in the rumen (cum laude) |
1997 | Registered as toxicologist |
1998 | Registered as toxicologist by Eurotox |
Field of Expertise
- clinical veterinary biochemistry
- drinking water for animals
- minerals/metals
- veterinary toxicology
Fields of Interest (publications)
- clinical biochemistry
- toxicology
- statistics
- minerals/trace-elements
- drinking water
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.