Over voeding.
Wat zijn functional foods, novel foods, food supplements, nutraceuticals en food additives
Avondlezing door dr. Kommer Brunt georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.
Samenvatting
In deze presentatie zal op een aantal aspecten van onze hedendaagse voeding worden ingegaan. Als uitgangspunt hebben we natuurlijk de schijf van vijf. Wat staat hierin? Dan de voedingssupplementen. Wat zijn dit en zijn deze echt nodig? En wat zijn de verschillen tussen nutraceuticals, functional foods en novel foods? En tenslotte hebben we nog de grote groep van voedingsadditieven, de toevoegingen met een E-nummer. Wat is een E-nummer, waarom worden deze additieven toegepast, wat is de functionaliteit van deze verbindingen in ons voedsel en zijn ze echt nodig of misschien toch (deels)overbodig in ons huidige voedingsmiddelen pakket?
Kortom er kunnen veel vragen worden gesteld en antwoorden worden gegeven over de samenstelling en formulering van onze (industrieel bereide) voeding en hopelijk is aan het eind van de avond duidelijk dat niet alles zwart-wit is.
Loopbaan Dr. Kommer Brunt
Kommer Brunt (1950) is educated in The Netherlands at Utrecht University in Analytical Chemistry and at the Agricultural University Wageningen in Waste Water Purification. In 1980 received a PhD in Pharmaceutical Analyses at Groningen University.
1979 – 1985 | Analytical Chemist at the Potato Processing Research Institute TNO and responsible for the development methods for monitoring the composition of the waste water streams in the aerobic and anaerobic waste water purification plants. |
1985 – 1998 | Head of the Department Analytical Chemistry and Raw Materials of the Netherlands Institute for Carbohydrate Research TNO. He operated at the interface of analytical chemistry, agriculture, industrial processing and statistics. |
1998 – 2006 | Product manager and project leader carbohydrate analyses at the TNO Nutrition and Food Research Institute. Amongst others responsible for the development of in-line NIR applications. |
2006 – 2013 | Founder and Scientific head of Eurofins Carbohydrate Competence Centre. |
2013 - | Director of Rotating Disc B.V. for training and advice in carbohydrates and dietary fibre in food and feed and an advisor of the Eurofins Carbohydrate Competence Centre. |
2014 - | Part time lecturer at the Hanze University of Applied Sciences, Department Life Sciences and Technology, Groningen. |
Kommer Brunt is author and/or co-author of over 70 scientific papers published in national and international scientific journals
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl.