Chemie tussen de sterren: nu ook met Webb!
Avondlezing door prof.dr. Ewine van Dishoeck, georganiseerd door de Bossche Chemische Kring en Galaxis, de vereniging voor weer- en sterrenkunde.
Samenvatting
Waar komen we vandaan? Is er leven mogelijk elders in het heelal?
Sinds 30 jaar hebben astronomen overtuigend bewijs dat planeten rond andere sterren cirkelen. Lijken ze op de planeten in ons eigen zonnestelsel, of zijn ze juist heel anders?
Dankzij nieuwe baanbrekende telescopen, inclusief de James Webb Space Telescope (“Webb”), kunnen astronomen deze eeuwenoude vragen eindelijk wetenschappelijk te lijf gaan.
In deze lezing zal worden besproken hoe sterren en planeten worden geboren in de uiterst koude en ijle wolken tussen de sterren in onze Melkweg. Deze wolken blijken een rijke bron van water en organische verbindingen.
Welke moleculen treffen we aan in de ruimte, hoe worden ze gevormd, en hoe kunnen ze op nieuwe planeten komen?
De lezing is toegankelijk voor algemeen publiek; specifieke kennis van astronomie of chemie is niet noodzakelijk.
Curriculum vitae Ewine van Dishoeck
Prof.dr. Ewine F. van Dishoeck promoveerde in 1984 cum laude aan de Universiteit Leiden. Daarna was zij verbonden aan Harvard University, Princeton University en het California Institute of Technology in de VS.
Vanaf 1990 is zij terug bij de Sterrewacht Leiden, eerst als universitair hoofddocent en sinds 1995 als hoogleraar. Zij zet hier haar interdisciplinaire werk tussen de astronomie, scheikunde en fysica voort, mede gesteund door een SPINOZA prijs van NWO, een KNAW akademie hoogleraar prijs en twee Advanced ERC grants.
Haar huidige onderzoek concentreert zich op de astrochemische evolutie tijdens ster- en planeetvorming. Zij werkt nauw samen met studenten, promovendi en postdocs, en geeft veel lezingen voor algemeen publiek.
Van Dishoeck bekleedt veel nationale en internationale bestuurlijke functies en was van september 2007 – december 2021 wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).
Zij is lid van de KNAW en buitengewoon (ere)lid van de US National Academy of Sciences, de American Academy of Arts and Sciences, de Leopoldina Akademie en de Noorse Akademie.
Zij ontving meerdere binnen- en buitenlandse prijzen voor haar onderzoek, met name de 2015 Albert Einstein World Award for Science en de 2018 Kavli prijs voor de astrofysica. Van Dishoeck was van 2018-2021 President van de Internationale Astronomische Unie, de organisatie van professionele astronomen wereldwijd.
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar secretaris@beceka.info.
Meer informatie over deze en andere lezingen is te vinden op www.b-c-k.nl.