Avondlezing door dr. Michel Saakes georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.
Samenvatting
De weg die leidt van bacteriën die elektronen produceren naar het terugwinnen van essentiële elementen en verbindingen zoals metalen als Cu, Ni. Co, Zn en ammoniak zal worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden.
De expertise in het Thema Resource Recovery van Wetsus bestaat uit een scala van vakken zoals onder andere milieutechnologie, polymeerchemie, membraantechnologie, elektrochemie, fysische chemie, biologie, microbiologie, reactorbouwkunde, materiaalchemie en kennis elektronica.
Een slimme opzet van de experimenten bestaat dan ook uit het samenbrengen van de mensen en materialen om een experiment goed te kunnen uitvoeren.
Of het nu gaat om een biologische cel om urine om te zetten naar ammoniak of een biologische cel om metalen te kunnen winnen aan de kathode of een biologische cel om vetzuren om te zetten naar elektriciteit, alles draait om de juiste inzet van kennis en materialen. De kennis wordt ontleend aan de mensen die de projecten begeleiden en de uitvoering wordt gedaan door assistenten in opleiding die uiteindelijk een proefschrift gaan schrijven. De kennis wordt bij voldoende blijk van uniekheid gepatenteerd en deze patenten worden overgedragen aan bedrijven.
In de lezing zal uitgebreid worden stilgestaan waarom het terugwinnen van materialen zo belangrijk is. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de inzichten die het onderzoek opleveren. Een van de belangrijkste elementen van het onderzoek is de gemotiveerdheid van de onderzoekers en het plezier beleven aan het doen van onderzoek bij Wetsus. Daarom is de begeleiding van de assistenten in opleiding zeker ook gericht om deze facetten van het onderzoek zo goed mogelijk te laten uitkomen om zo de creativiteit te bevorderen. Immers creativiteit is de spil waar alles om draait.
Curriculum vitae Michel Saakes
Michel Saakes was born September 13, 1960. He is married and has two children.
From 1979-1984 he studied Chemistry, State University of Utrecht where he obtained a PhD in 1991 (Mechanistic studies of the electrochemical reduction of the cadmium ion; promotor prof. dr. J.H. Sluyters).
His specicializations are in the fields of (Bio-)Electrochemistry + environmental electrochemistry, Development of secondary battery systems + charging Development of Microbial Fuel Cells MFC, Electrochemical Impedance Spectroscopy, Fast charging algorithms batteries, Blue Energy (membranes, cell design), Metal plating (Zn, Li, other metals) and Electrochemical cell design and up-scaling.
From 1988- 2005 he worked at TNO – Netherlands Organization for Applied Scientific Research.
From 2006 – present he Works with Wetsus (Centre of excellence for sustainable water technology), Magneto Special Anodes BV and Centurion Akku BV.
Currently he is Theme co-ordinator for the Bio-energy Theme and the Blue Energy Theme of Wetsus (Centre of excellence for sustainable water technology, Leeuwarden) and Scientific Research Manager, Magneto Special Anodes BV.
He was winner of the Innovation prize 2001 TNO “Environment, Energy and Process Technology (TNO-MEP)” and the Award “Sustainable Innovator TNO-MEP 2002”.
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar ckzsecretariaat@gmail.com.