Over CRISPR-CAS in Rotterdam

CRISPR-CAS in Rotterdam

CRISPR/Cas: van mens tot molecuul

Avondlezing door dr. Renée van Amerongen, georganiseerd door de Rotterdamsche Chemische Kring. 

Samenvatting
De ontwikkelingen in het fundamentele biomedische onderzoek gaan razendsnel. We kunnen in principe binnen een paar dagen de volledige genoomsequentie van een mens bepalen én aflezen. Wat tien jaar geleden nog klonk als toekomstmuziek is in het afgelopen decennium werkelijkheid geworden: we beschikken nu ook over de tools om de informatie van het DNA te veranderen: het zogenaamde ‘genome editing'. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de meest veelbelovende en technologie op dit terrein, CRISPR/Cas. Waar komt deze technologie vandaan? Hoe werkt het ‘knippen en plakken’ met DNA op moleculair niveau precies? Hoe wordt CRISPR/Cas9 ingezet in het hedendaagse biomedische onderzoek? Zijn we er klaar voor om deze techniek ook toe te passen om ziektes te genezen of te voorkomen? Waar zitten de praktische en ethische haken en ogen?

Curriculum vitae
RCK-Amerongen.jpgDr. Renée van Amerongen (1976) werkt als universitair hoofddocent bij het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) aan de Universiteit van Amsterdam en doet fundamenteel onderzoek op het kruisvlak van de ontwikkelings-, kanker- en stamcelbiologie (http://www.vanamerongenlab.nl).

Renée studeerde Medische Biologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (1999, cum laude) en deed haar promotieonderzoek aan het Nederlands Kanker Instituut bij prof.dr. Anton Berns. Zij verkreeg haar doctorstitel van de Universiteit van Amsterdam (2005, cum laude). Als postdoc deed ze onderzoek bij prof.dr. Roel Nusse aan Stanford University (USA), alvorens haar eigen onderzoeksgroep op te zetten aan de Universiteit van Amsterdam in 2013. Zij geeft regelmatig lezingen voor een breed publiek over de pracht en de kracht van fundamenteel biomedisch onderzoek.

Renée doet haar best om een wetenschappelijke carrière te combineren met haar liefde voor theater: ze volgde een professionele acteeropleiding aan De Trap (2005-2007) en in 2015 bereikte zij de derde ronde van het Amsterdam Kleinkunst Festival (AKF). In haar vrije tijd schrijft zij liedteksten en geeft zij tekstadviezen voor cabaret en kleinkunst.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar chemischekringrotterdam@gmail.com.