Over Zwavelverbindingen in planten

Zwavelverbindingen in planten

Zolang de besmettingen met Covid-19 niet zeer laag zijn, proberen we de bijeenkomsten digitaal te laten doorgaan.

Avondlezing door dr. Luit J. De Kok georganiseerd door de Chemische Kring Zwolle.

Zwavelverbindingen in planten

Samenvatting
Zwavel is een essentieel element voor de groei en de fysiologie van planten. De zwavelbehoefte van planten verschilt sterk tussen soorten en het zwavelgehalte varieert tussen de 0,1 en 6 % van het drooggewicht. Zwavel wordt als sulfaat door de wortel vanuit de bodem opgenomen, maar het moet worden gereduceerd in de plant alvorens het kan worden ingebouwd in organische zwavelverbindingen. In gebieden met een hoge luchtverontreiniging van SO2 of H2S zijn planten zijn ook in staat om de door het blad geabsorbeerde zwavelgassen als zwavelbron te benutten. Er bestaat een goede coördinatie tussen de wortels en de spruit (bladeren) in de afstemming van de opname en de assimilatie van sulfaat. Planten hebben de fysiologische plasticiteit zich aan te passen aan een beperkt of overmatig zwavelaanbod door het veranderen van de expressie en activiteit van sulfaattransporteiwitten en sulfaat-reducerende enzymen. Zwavel wordt in de plant gebruikt voor de synthese van aminozuren (cysteïne, methionine), eiwitten en diverse andere zwavelhoudende verbindingen, zoals thiolen (glutathion), sulfolipiden, metaalbindende peptiden (fytochelatinen), secundaire zwavelverbindingen (alliinen, glucosinolaten), die een belangrijke rol spelen in de fysiologie van planten en in de bescherming tegen en aanpassing van planten aan abiotische en biotische stress. Een tekort aan zwavel resulteert in het verlies van de fitness van planten en de weerstand tegen belasting van milieufactoren, ziektes en vraat, en tevens in een verminderde voedselkwaliteit en veiligheid.

Curriculum Vitae
CKZ-De Kok.jpgExpertise: Plant physiology, plant sulfur metabolism, air pollution and global change, abiotic and biotic stress. 

Scientific career:

  • 1973: College of Advanced Laboratory Education, Groningen.
  • 1989: PhD at University of Groningen, The Netherlands; Thesis: Effects of Atmospheric Hydrogen Sulfide on Plant Metabolism.
  • 1972-present: Laboratory of Plant Physiology, University of Groningen; Current position: Associate Professor.

Academic positions:

  • March 1979 - August 1979: Visiting Research Fellow, Department of Plant Biochemistry, University of California, Riverside, USA.
  • September 1979 - February 1980: Research Biochemist, Statewide Air Pollution Research Center, University of California, Riverside, USA.
  • September 1986 - February 1987: Visiting Research Fellow, School of Agriculture and Forestry, University of Melbourne, Australia.
  • May 1988 - August 1988: Visiting Researcher, Fraunhofer Institute for Atmospheric Environmental Research, Garmisch-Partenkirchen, Germany.
  • September 2006 - 2017: Honorary Principal Fellow, School of Ecosystem and Forest Sciences, Creswick, University of Melbourne, Australia.

Professional Service and Management:

  • Chairman of the Management Committee and Chairman of all Meetings of COST Action 829: "Fundamental, Agronomical and Environmental Aspects of Sulfur Nutrition and Assimilation in Plants" (1997-2003)
  • Member of the Scientific Board of the Julius Kühn-Institut (JKI), Germany (2009 - 2017).
  • Vice President (P&D) of the International Scientific Centre of Fertilizers (CIEC) (2013 - onwards).
  • Chairman/Secretary of several symposia and workshops.
  • Series editor of Springer "Plant Ecophysiology" series (https://www.springer.com/series/6193)
  • Series editor of Springer "Proceedings of the International Plant Sulfur Workshop" series (https://www.springer.com/series/8885)

Wij hopen dat u net zo enthousiast bent geworden als wij en we hopen u te kunnen begroeten bij onze eerstvolgende online lezing!

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van de Chemische Kring Zwolle
Jenneke Pandelaar

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Nadere informatie over de lezingen kunt u aanvragen via het CKZ emailadres: ckzsecretariaat@gmail.com.

Prijzen

In navolging van andere kringen zullen wij nu ook gaan starten met het online aanbieden van onze lezingen. U kunt dan thuis vanuit uw comfortabele stoel onder het genot van een kopje thee of koffie de lezingen volgen via het programma Microsoft Teams. Daardoor is het mogelijk om tijdens de lezing ook vragen te stellen en te discussiëren.

Meldt u aan en krijg de link om aan deze lezing deel te nemen.

Download hier de Teams-handleiding.