Laudatio
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging heeft het genoegen
prof.dr. G. van Koten
te benoemen tot erelid van de Vereniging vanwege zijn grote verdiensten voor de Chemie en maatschappij in de breedste zin. Daarnaast tevens voor zijn rol als ex lid en ex voorzitter van het KNCV bestuur en zijn leiderschap bij de “vernieuwing van het chemie-onderwijs in het HAVO en VWO” in het bijzonder.
Professor Gerard van Koten (geboren in 1942) was tot 2013 (na zijn pensioen in 2007) emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht/UU. Hij studeerde scheikunde aan de UU (doctoraal in 1967). In 1967 trad hij in dienst van TNO, in 1974 werd de doctorstitel (Summa Cum Laude) verkregen aan de UU (promotor prof.dr. G.J.H. van der Kerk). In 1977 werd hij aan de UvA benoemd als persoonlijk hoogleraar in de Organometaalchemie. In 1986 verhuisde hij terug naar de UU, waar hij werd benoemd als Professor in de Organische Chemie en Katalyse aan het Debye Instituut. Professor Van Koten is tevens (sinds 2004) universiteitshoogleraar aan de UU.
Professor Van Koten is auteur van meer dan 800 wetenschappelijke publicaties en heeft 35 patenten op zijn naam staan. Hij was lid van de Regiegroep Chemie en daarmede op verzoek van de overheid mede verantwoordelijk voor innovaties in de Chemische Industrie en bij de Universiteiten. Van januari 2008 tot december 2009 was professor Van Koten voorzitter van de KNCV. Met name op het gebeid van onderwijsvernieuwing heeft professor Van Koten zijn sporen in chemisch Nederland verdiend, hetgeen met name de aanleiding is geweest voor de toekenning van de Van Marumpenning 2011.
In 2002 werd Gerard van Koten benoemd, door de toenmalige Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, als voorzitter van een commissie verantwoordelijk voor de vernieuwing van het scheikunde-onderwijs in het VO (landelijk bekend als de Commissie Van Koten). Sinds deze benoeming in 2002 heeft professor Van Koten zich onafgebroken ingezet voor de vernieuwing van het scheikunde-onderwijs in het VO. Een belangrijk uitgangspunt voor professor Van Koten is daarbij altijd geweest om de maatschappelijke relevantie van chemie duidelijker voor het voetlicht te brengen, zodat leerlingen een duidelijk beeld krijgen van de rol die de chemie in de samenleving speelt. Als boegbeeld en trekker van eerst de ‘Commissie Van Koten’ en later de ‘Stuurgroep Nieuwe Scheikunde’ is professor Van Koten negen jaar onafgebroken een grote stimulator geweest voor de docenten in het VO. Dit heeft ertoe geleid dat er door de docenten in het VO zelf een nieuw breed gedragen curriculum is ontwikkeld, dat in september 2013 is ingevoerd in het HAVO en VWO.