Scheikundige proeven die slagen; ontwikkeling van scheikunde popularisatie en scheikunde studeren van 1800 tot nu.
Avondlezing door prof.dr. Alex van Herk georganiseerd door de Bossche Chemische Kring.
Samenvatting
Vaak hebben de huidige scheikundigen een moment in hun verleden meegemaakt dat beslissend was voor de keuze van een studie en loopbaan als chemicus.
Voor mij was dat een chemiedoos die ik op mijn achtste verjaardag van mijn opa kreeg. Verder werd bij mij die vroege keuze voor chemie versterkt door een enthousiaste scheikundedocent op de middelbare school en allerlei boekjes gericht op het doen van scheikundige experimenten thuis.
Met de verandering van de maatschappij is uiteraard ook de inhoud van dergelijke scheikundeboekjes voor de jeugd sterk veranderd. Andere zaken spreken jongeren nu aan. In de vijftiger jaren vond je nog een schema van een chemische fabriek in zo’n boekje; nu zie je vaak het milieu als thema opduiken. Overigens kun je tegenwoordig nauwelijks nog een chemiedoos (met chemicaliën) aanschaffen.
In deze lezing kijken we terug in de tijd; hoe zag een scheikundedoos er uit in de 19e eeuw, hoe heeft de studie scheikunde zich ontwikkeld en hoe zit het met de studentenaantallen over de jaren?
Verder wordt ingegegaan op de vraag hoe heden ten dage scheikunde popularisatie plaatsvindt. Een aantal vroege scheikundedozen worden ook uitgestald tijdens de lezing.
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar secretaris@beceka.info.
Meer informatie over deze en andere lezingen is te vinden op www.b-c-k.nl.