Wat wordt de volgende pandemie?
Avondlezing door prof.dr. Ron Fouchier georganiseerd door de Bossche Chemische Kring.
Samenvatting
De Covid-19-pandemie heeft ons er opnieuw aan herinnerd dat er een voortdurende dreiging is van opkomende luchtwegvirussen bij mensen. Ondanks duidelijke waarschuwingssignalen in 2003 (SARS) en sinds 2012 (MERS) was de wereld slecht voorbereid op SARS-CoV-2, de veroorzaker van Covid-19.
We zijn waarschijnlijk even slecht voorbereid op leden van andere virusfamilies, ondanks de herhaalde waarschuwingssignalen van bijvoorbeeld henipavirus-zoönosen (infectie van mensen met diervirussen).
Ook uitbraken van influenza (griep) bij dieren worden vaak en over de hele wereld gedetecteerd, met name bij pluimvee, varkens, paarden, honden en zeezoogdieren. De afgelopen decennia hebben deze virussen duizenden zoönosen veroorzaakt. Alleen al in de vorige eeuw zagen we vier influenzapandemieën, veroorzaakt door dergelijke dierlijke influenzavirussen.
Maar zijn we nu dan voorbereid op de volgende pandemie? Waarschijnlijk niet. En weten we hoe die pandemie er uit gaat zien? Ook niet.
Om voorbereid te zijn op een pandemie, is het cruciaal om te begrijpen welke van alle virussen in het dierenrijk potentiële pandemische dreigingen vertegenwoordigen en waarom. Ons volgende niveau van paraatheid voor pandemieën moet duidelijk gebaseerd zijn op grondige, empirisch onderbouwde risicobeoordelingen en vooraf ontworpen flexibele tegenmaatregelen.
Hiervoor is een goed begrip nodig van wat er in dieren om ons heen circuleert met daarop aangepaste niet-aflatende inspanningen om ons op een pandemie voor te bereiden met de meest innovatieve technologieën die beschikbaar zijn.
Ik zal ons eigen lopende onderzoek aan griepvirussen presenteren om virussen met een hoog risico in dieren te identificeren en daartegen pre-pandemische vaccins te ontwikkelen. Onderzoek aan het ontstaan van pandemieën, gecombineerd met verbeterde virus-monitoring en ontwikkeling van breed werkende therapieën, vaccins en niet-farmaceutische interventies moet ons beter op een volgende pandemie voorbereiden, als we die niet kunnen voorkomen.
CV
Ron Fouchier (Tilburg,1966) is hoogleraar Moleculaire Virologie bij Erasmus MC in Rotterdam. Fouchier promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek aan HIV/AIDS en werkte vervolgens als post-doc aan de University of Pennsylvania School of Medicine in Philadelphia aan hetzelfde onderwerp.
Sinds 1998 heeft hij een succesvolle onderzoeksgroep in Rotterdam, gespecialiseerd in luchtwegvirussen. Zijn team was belangrijk bij de identificatie en karakterisering van verschillende “nieuwe” virussen, zoals humaan metapneumovirus, coronavirus NL63, het SARS-coronavirus, het MERS-coronavirus en een nieuw subtype (H16) influenza A-virus.
Momenteel is zijn onderzoek gericht op luchtwegvirussen van mens en dier, zoönosen, virustransmissie, antigene drift en pandemieën. Fouchier is auteur op meer dan 400 wetenschappelijke publicaties, met hoge impact. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en Academia Europeae.
In 2006 ontving hij de Heine-Medin-prijs van de European Vereniging voor Klinische Virologie en in 2013 de Huibregtsen-prijs voor innovatieve topwetenschap met maatschappelijke impact.
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar secretaris@beceka.info.
Meer informatie over deze en andere lezingen is te vinden op www.b-c-k.nl.