Over Hoe Gregor Mendel tot zijn ontdekkingen kwam: nieuwe bronnen en inzichten

Hoe Gregor Mendel tot zijn ontdekkingen kwam: nieuwe bronnen en inzichten

Hoe Gregor Mendel tot zijn ontdekkingen kwam: nieuwe bronnen en inzichten

Avondlezing door dr. Peter van Dijk, georganiseerd door de Bossche Chemische Kring.

Samenvatting
De naam Gregor Mendel is net zo bekend als die van Charles Darwin. Zijn kruisingen met erwtenplanten worden nog steeds gebruikt als inleiding van de genetica. Dit maskeert echter hoe weinig we van de man zelf weten en hoe hij tot zijn ontdekkingen kwam. Dit komt omdat Mendels erwtenartikel uit 1866 pas 34 jaar later werd gewaardeerd.
Toen, in 1900, werd het gelijktijdig door drie wetenschappers, De Vries, Correns en Tschermak, herontdekt. Tegen die tijd was Mendel al 16 jaar dood en waren zijn aantekeningen allang verloren gegaan. Van Mendel zijn slechts tien brieven bewaard gebleven, die hij na zijn erwten experimenten aan Prof. Nägeli in München stuurde. Ter vergelijking: de Darwin correspondentie omvat meer dan 13.000 stukken.
De vraag is waarom Mendel als enige in de 19e eeuw grootschalige kwantitatieve kruisingsexperimenten uitvoerde en waarom de wetenschappelijke wereld destijds het belang van zijn werk niet inzag. De laatste tijd hebben gedigitaliseerde historische bronnen nieuwe informatie opgeleverd over de oorsprong van Mendels kruisingsexperimenten.
Ook bleek bij nadere beschouwing dat een deel van Mendels werk bij de herontdekking verkeerd is geïnterpreteerd. Dit heeft tot nieuwe inzichten geleid in wat wel de grootste legende uit de geschiedenis van de biologie is genoemd.

Peter van Dijk
BCK-van DijkDe biologen Peter van Dijk, van het Wageningse onderzoeksbedrijf KeyGene, en Noel Ellis van het John Innes Institute in Norwich (UK) hebben sinds 2016 tien wetenschappelijke artikelen over Mendel gepubliceerd en werken nu aan de publicatie van een boek met de titel “Mendel’s Genetics; hybrids, history and heredity”. Dit boek zal in 2024 bij uitgeverij Brill in Leiden verschijnen.
Peter van Dijk, plant geneticist at KeyGene, has been awarded the Mendel Memorial Medal 2023 by the Moravian Museum in Brno, Czech Republic. Van Dijk receives the medal for his research on the life and work of Gregor Johann Mendel, the father of genetics.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar secretaris@beceka.info.

Meer informatie over deze en andere lezingen is te vinden op www.b-c-k.nl.

Prijzen

Gasten kunnen zich opgeven bij Ton Benders, secretaris@b-c-k.nl of tel 06 45100743.