1,8 miljoen voor vrij chemisch onderzoek in TOP/ECHO 2017
NWO heeft één TOP-subsidie en vier ECHO-subsidies toegekend aan excellente chemici. De TOP-subsidie gaat naar Sander Tans (AMOLF), de ECHO-subsidies naar Nathalie Katsonis (UT), Antoinette Killian (UU), Tibor Kudernac (UT) en Teun Munnik (UvA). De projecten gaan over eiwitvouwing, moleculaire machines, biogeïnspireerde materialen, hitte- en stress-signalering in planten en nieuwe toepassingen van polymeren in het membraanonderzoek.
Tot nu toe werden 58 ECHO-aanvragen en 15 TOP-aanvragen ingediend in de Vrije Competitie ronde van 2017. In de eerste ronde werden 16 ECHO- en 4 TOP-aanvragen beoordeeld. De tweede beoordelingsronde van 18 ECHO- en 5 TOP-aanvragen is inmiddels van start gegaan en een derde ronde zal binnenkort starten met alle tot dan toe ingediende aanvragen.
Sander Tans richt zich op het onderzoeken van een klasse eiwitten die andere eiwitten helpen om de juiste structuur te vinden en te behouden. Hoe deze chaperonne eiwitten werken was tot nu toe moeilijk te bepalen, omdat dit proces snel en op kleine schaal gebeurt. In dit project wordt een nieuwe techniek ontwikkeld om deze dynamica bloot te leggen. Daarbij wordt gekeken naar het assisteren bij vouwen, regulatie van een steroïde hormoonreceptor, en het ontrafelen van eiwitaggregaten. Opheldering van deze processen is van belang om ziektes als kanker en Alzheimer te begrijpen.
Het onderzoek van Antoinette Kilian gaat over synthetische polymeren die kleine schijfjes uit membranen kunnen halen, waardoor membraaneiwitten in hun natuurlijke lipide-omgeving gezuiverd en bestudeerd kunnen worden.
Het onderzoek van kersverse winnares van de Gouden Medaille 2017, Nathalie Katsonis, richt zich op het ontwerpen van kunstmatige, op weefsels gelijkende materialen die van vorm kunnen veranderen onder de invloed van licht. Als bouwstenen worden vloeibaar-kristallijne elastische schillen met moleculaire motoren gemaakt, die reageren op licht, in staat zijn tot zelf-assemblage en als 3D-netwerk kunnen worden geprint.
Tibor Kudernac gaat buizen van moleculen construeren die groeien of krimpen onder invloed van licht. De dynamiek van deze buizen genereert krachten die een unieke taak kunnen volbrengen: nano-cargo verplaatsen om zo bijvoorbeeld liposomen van vorm te veranderen. Kudernac laat zich bij zijn onderzoek inspireren door de kleinste machines die binnen onze cellen opereren.
Droogte en hitte behoren tot de belangrijkste klimaatfactoren die de opbrengst van land- en tuinbouwproducten extreem nadelig beïnvloeden. Inzicht in de biochemische mechanismes waarmee planten hun stress-tolerantie kunnen verhogen, is van onschatbare waarde voor de voedselproductie. Teun Munnik bestudeert in zijn onderzoek specifiek de rol van het lipide signaleringsmolecuul, PIP2.
Reacties op '1,8 miljoen voor vrij chemisch onderzoek in TOP/ECHO 2017'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.