Zes chemici ontvangen NWO-Vici
Zes onderzoekers werkzaam in de chemie hebben vrijdag een NWO Vici-premie van ieder 1,5 miljoen euro toegewezen gekregen om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekendgemaakt. Vier van de chemici zijn lid van de KNCV.
Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie.
In totaal ontvingen 35 wetenschappers, actief in verschillende vakgebieden, een Vici-premie. Van de 233 aanvragen zijn er 88 (38%) door vrouwen en 145 (62%) door mannen ingediend. In totaal kregen 10 vrouwelijke kandidaten en 25 mannelijke kandidaten een beurs toegekend.
De volgende chemici ontvingen een Vici-premie:
Prof. dr. Paola Gori Giorgi (VU, Theoretische Chemie), KNCV-lid en lid-CTC, gaat een nieuwe wiskundige benadering gebruiken om quantum interacties te beschrijven tussen moleculen. Dit zal de computersimulaties in de chemie en materiaalkunde meer voorspellend maken, met energie en economische besparing.
Prof. dr. Syuzanna Harutyunyan (RUG, Chemie), KNCV-lid en winnaar Gouden Medaille 2016, gaat verder met onderzoek naar Lewiszuren. Deze kunnen gebruikt worden om inactieve moleculen chemisch te activeren, of juist om selectief reactieve groepen te blokkeren en de uitkomst van reacties te sturen. Door dit concept te combineren met koperkatalyse, wil Harutyunyan efficiënte en milieuvriendelijke alternatieven ontwikkelen voor bestaande chemische processen voor de productie van farmaceutisch relevante stoffen.
Het onderzoek van prof. dr. Willem Mulder (AMC, Medische Biochemie) richt zich op het ontwikkelen van nanobiologics die het recent ontdekte geheugen van het aspecifieke, aangeboren immuunsysteem (‘trained immunity’), programmeren om orgaanafstoting te voorkomen, of kanker te bestrijden.
Prof. Mario van der Stelt (LEI, LIC), KNCV-lid, gaat op zoek naar chemische gereedschappen die in combinatie met de nieuwste genetische technieken helder moet maken hoe kleine moleculen de communicatie tussen zenuwcellen beïnvloeden. Begrip van hoe de hersenen functioneren op moleculair niveau is één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw.
Het onderzoek van prof. dr. Meike Stöhr (RUG – Zernike Institute for Advanced Materials) richt zich op grafeen, een materiaal dat veelbelovend is voor een breed scala van toepassingen in de elektronica, coatings en fotonica. Om grafeen geschikt te maken voor implementatie in toekomstige producten, zal Stöhr de eigenschappen op een gecontroleerde manier tunen door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde organische moleculen.
Prof. Dr. Noam Zelcer (AMC –Medische Biochemie) en zijn team gaan de door hen ontdekte genen SPRING en RING-finger-145 bestuderen, aangezien ze de aanmaak van cholesterol en vetten reguleren. Zij willen op basis van dit onderzoek nieuwe behandelmethoden ontwikkelen.
Archief > 2018 > februari
- 27-02-2018 - 'Batteries & Supercaps' nieuwe titel ChemPubSoc
- 27-02-2018 - Zes chemici ontvangen NWO-Vici
- 22-02-2018 - Michael Meijer wint de eerste voorronde De Slimste Scheikundige
- 21-02-2018 - KNCV tekent samenwerkingsovereenkomst met Israel Chemical Society
- 19-02-2018 - KNCV zoekt chemietalent voor Gouden Medaille 2018
- 09-02-2018 - Jan van Hest nieuwe wetenschappelijk directeur ICMS
- 02-02-2018 - Oproep nominaties KNCV Van Arkelprijs
Reacties op 'Zes chemici ontvangen NWO-Vici'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.