Acht Veni-beurzen toegekend aan chemici
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan154 pas gepromoveerde onderzoekers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend. In het domein Exacte en Natuurwetenschappen werden acht Veni-beurzen toegekend aan recent gepromoveerde chemici.
Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO en is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier wil NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek stimuleren.
De volgende chemiegerelateerde onderzoeken kregen een Veni:
Frans Bianchi (RadboudUMC) speurt zieke celoppervlakken af naar kleine stukjes eiwit (epitopen), die het immuunsysteem kan herkennen en opruimen. Veel epitopen zijn via nog onbekende mechanismes afkomstig van membraaneiwitten. Middels fluorescente chemische reporters onderzoekt hij hoe deze gepresenteerd worden.
De manier waarop DNA in de cel georganiseerd is, beïnvloedt het aflezen van DNA. Ineke Brouwer (Nederlands Kanker Instituut) wil het verband tussen DNA-organisatie en het aflezen van de genetische code zichtbaar maken met behulp van microscopie.
De robuustheid van zachte materialen hangt af van hoe hun componenten bewegen en met elkaar omgaan. Georgy Filonenko (Chemistry, TU Delft) ontwikkelt nieuwe moleculaire sensoren om zulke bewegingen en interacties te visualiseren als leidraad voor rationeel ontwerp van zachte materie.
Omdat olieverf in schilderijen veroudert, maakt Joen Hermans (PAiNT, Universiteit van Amsterdam) de moleculaire structuur van olieverf na om vervolgens te onderzoeken met geavanceerde spectroscopische technieken hoe je binnenklimaat en restauratiemethoden kunt aanpassen om schilderijen optimaal te conserveren.
Het grootste deel van de lucht bestaat uit niet-reactief stikstof. Andrew Jupp (Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences, Universiteit van Amsterdam) zal het afvangen en activeren van stikstof bestuderen om een reeks van interessante en industrieel relevante producten te genereren, zoals kleurstoffen en moleculaire schakelaars.
Mengmeng Li (Chemie, Technische Universiteit Eindhoven) maakt het mogelijk om ladingstransport en bottom-up plastic elektronica te bestuderen door het ontwikkelen van functionele moleculaire monolagen van halfgeleidende polymeren, die goedkoop en eenvoudig te produceren zijn. Deze polymeren zijn veelbelovend voor de volgende generatie elektronica.
Bacteriële immuunsystemen herkennen en knippen het DNA van virussen. Sommige immuunsystemen kunnen worden geherprogrammeerd zodat je ze kunt gebruiken voor genetische modificatie. Daan Swarts (Laboratorium voor Biochemie, WUR) richt zijn onderzoek voor dit doeleinde op de karakterisering van nieuwe bacteriële immuunsystemen.
Chronische pijn komt voor bij twintig procent van de bevolking en pijnstillers zijn vaak niet effectief. Het is onbekend welke mechanismen pijn uitzetten en welke falen in patiënten met chronische pijn. Hanneke Willemen (Laboratory for Translational Immunology, UMC Utrecht) zoekt uit hoe de mitochondriën zijn betrokken bij het ontstaan van chronische pijn.
Reacties op 'Acht Veni-beurzen toegekend aan chemici'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.