De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert jaarlijks op 31 mei de wereld anti-tabaksdag. Hiermee wil de organisatie dit jaar stilstaan bij het thema “Tabak: een gevaar voor ontwikkeling”. Veel mensen in ontwikkelingslanden roken namelijk als een schoorsteen. Dit brengt niet alleen hoge kosten met zich mee, maar het eist vooral veel slachtoffers: momenteel meer dan zeven miljoen per jaar.
Maar waarom blijven mensen roken? Dit komt voornamelijk door het alkaloïde nicotine dat ook in tabak zit. Nicotine zelf is niet direct verantwoordelijk voor de schadelijke gezondheidseffecten. Maar het is wel een zeer verslavend middel, en de werking lijkt veel op die van heroïne en cocaïne.
Bij het roken van nicotine gebeurt er veel in het menselijk lichaam. Zo is het een sterk zenuwgif, vertraagt het de natuurlijke afbraak van ongewenste cellen en kan je er flink misselijk van worden. Daarnaast geeft nicotine een opwekkend of ontspannend gevoel: bij het roken komt het stofje dopamine vrij, wat ook weer te maken heeft met de verslavende werking van nicotine. Het blokkeert tevens het vrijkomen van het hormoon insuline, wat ervoor zorgt dat mensen zich minder hongerig voelen.
Voor het verbeteren van de volksgezondheid is het belangrijk om een eind te maken aan het gebruik van tabak. De WHO zet zich hiervoor in, en de KNCV hoopt met dit molecuul van de maand bij te dragen aan de bewustwording rondom tabaksgebruik.