Je kent het vast wel; een overvolle vuilnisbak die niet al te lekker meer ruikt. Goede kans dat je dan onder andere met dit molecuul van de maand te maken hebt.
Aceetaldehyde heeft een indringende fruitige geur. Van nature komt het voor in bijna elk soort fruit, waar het zich ophoopt tijdens het rijpingsproces. Dit gebeurt in grote mate onder (gedeeltelijke) anaerobe omstandigheden en zelfs onder aerobe omstandigheden. Behalve in fruit, kun je aceetaldehyde op meerdere zaken aantreffen. Zo komt het bijvoorbeeld voor in koffie en brood, maar ook sigarettenrook. In deze rook ontstaat het door verbranding van tabak en andere stoffen die aan een sigaret zijn toegevoegd, zoals suiker, sorbitol en glycerol.
Daarnaast komt aceetaldehyde ook voor in je lichaam tijdens het afbraakproces van alcohol. In de lever oxideert het enzym alcoholdehydrogenase (ADH) de ethanol tot aceetaldehyde, waarbij NADH vrijkomt. Daarna zet aldehydedehydrogenase (ALDH) het gevormde aceethaldehyde om in azijnzuur, ook hier komt NADH vrij. Zowel aceetaldehyde als NADH dragen bij aan het gevoel van een kater.
Bij alcoholische fermentatie in bacteriën, planten en gisten gebeurt min of meer het omgekeerde; pyruvaat decarboxylase zet pyruvaat om in aceetaldehyde en CO2, waarna aceetaldehyde door ADH wordt omgezet in ethanol.