De zon bereikt langzaam zijn hoogtepunt en het kwik stijgt tot tropische temperaturen. Mensen zoeken verkoeling aan het strand of het zwembad, met een tropisch drankje in de hand. De felle kleuren doen extra zomers aan en het fruit dat op de schaal ligt doet ons watertanden.
Met het aanbreken van de zomer is ook het fruitseizoen weer gestart. Fruit heeft vaak een lekkere zoete geur, waar meestal esterverbindingen achter zitten. Het molecuul van deze maand is daarom isobutylacetaat, de ester van onder andere kers, peer, framboos en aardbei.
In lage concentraties geeft isobutylacetaat dus een aangename geur, maar als je de concentratie verhoogt, kan het leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Isobutylacetaat reageert ook met sterke zuren of basen en kan zo brand veroorzaken.
De ‘aardbei-ester’ kan je maken via esterificatie van isobutanol en azijnzuur, en is een licht ontvlambare vloeistof. Gelukkig zit er zó weinig in een vrucht, dat een bak aardbeien niet zal ontploffen. We kunnen er dus lekker van genieten in deze zomermaanden. Wellicht met een C2W op schoot?