Ascorbinezuur, beter bekend als vitamine C, heeft tal van belangrijke functies in het lichaam. Met name in de wintermaanden kan je het goed gebruiken. Maar waarom is deze vitamine zo belangrijk?
Vitamine C is een essentiële cofactor bij de aanmaak van collageen. Collageen zorgt voor stevigheid, samenhang en elasticiteit in vele organen. Zonder vitamine C mis je dus eigenlijk de structuuropbouw van je lichaam, wat uiteindelijk bijvoorbeeld scheurbuik kan veroorzaken. De naam ascorbinezuur is dan ook af geleid van a (niet) en scorbutus (de medische term voor scheurbuik).
Daarnaast draagt vitamine C bij aan je gezondheid door de ijzeropname te bevorderen en is het een antioxidant die schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseert. Bovendien stimuleert vitamine C de aanmaak van witte bloedcellen, wat gunstig is voor je immuunsysteem.
Mensen, evenals mensapen, cavia’s en enkele andere dieren, kunnen niet hun eigen vitamine C aanmaken. Daarom is het van belang om elke dag voldoende vitamine C binnen te krijgen uit voeding, met name groente en fruit zijn goede bronnen.
De vrucht rozenbottel is met zijn 426 mg vitamine C per 100 gr misschien wel het rijkst aan vitamine C. Maar ook heel geschikt, en iets makkelijker te kopen in een supermarkt, zijn rode paprika, peterselie, kiwi en broccoli. Voldoende keuze in elk geval! Bovendien, als je E300 op een voedseletiket tegenkomt, heb je ook met vitamine C te maken.