In december komen altijd de heerlijkste geuren aan bod. Kaneel vind je in de rijke geurenmelange van strooigoed, en vlak daarna ruik je de verse dennennaalden die van je kerstboom naar beneden dwarrelen. En zo kun je doorgaan tot de geur van kaarsen tijdens Chanoeka of de hooilucht uit het kerststalletje.
Een andere zoete geur vind je in het molecuul van deze maand, para-anijsaldehyde, aubepine of 4-methoxybenzaldehyde. Het sterk zoete aroma van deze stof, dat doet denken aan meidoornbloesem, past mooi in het geurencollectief van december en zit als geurstof bijvoorbeeld veel in essentiële oliën en parfums, maar ook gebruik je het om smaken als anijs, aardbei, abrikoos en andere zoetigheden te imiteren.
Maar het gebruik van anijsaldehyde gaat verder. In organische laboratoria vind je het als stainer in dunnelaagchromatografie (TLC) waarmee je kunt aantonen of de beginproducten van je chemische reactie zijn opgebruikt. Ook gebruik je de stof om de veel voorkomende beschermgroep para-methoxybenzeen op een organisch molecuul te installeren.
Industrieel wordt anijsaldehyde gesynthetiseerd vanuit para-methoxytolueen of anethol via oxidatie. Maar mocht je geïnteresseerd zijn en over de middelen beschikken, dan bestaat er een makkelijke eenpotssynthese via ozonolyse van anethol.