1903
- 15 april: oprichting Algemene Nederlandsche Chemische Vereeniging. De vereniging telt 113 leden. De contributie bedraagt 7,50 gulden. De initiatiefnemers zijn de bevriende collega-chemici Willem Jorissen, Jan Rutten en Lodewijk Reicher.
- 4 juli: de vereniging wordt omgedoopt tot: Nederlandse Chemische Vereeniging (NCV). Ernst Julius Cohen wordt de allereerste voorzitter.
- 3 oktober: verschijning eerste editie van het Chemisch Weekblad, het officiële orgaan van de NCV. Willem Jorissen voert tot 1939 de redactie.
1910
- De NCV wordt eigenaar van het Chemisch Weekblad.
1917
- De NCV introduceert analistenexamen. In 1919 worden de eerste examens afgenomen.
1918
- De NCV richt Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) op. Tot die tijd maakte de NCV nog geen onderscheid tussen lidmaatschap van individuen en bedrijven.
1920
- Chemisch Weekblad wordt gezamenlijk orgaan van NCV en VNCI. Het wetenschappelijke tijdschrift 'Recueil des travaux chimique des Pays Bas' komt onder auspiciën van de NCV.
1926
- Rapport van de 'Commissie Went' vormt basis voor TNO.
1934
- Commissie 'Tewerkstelling en Crisisfonds' roept werkloze leden op zich te melden bij het bestuur. De NCV stort 4000 gulden in het crisisfonds (in 1932 was al eerder 3000 gulden gestort).
1939
- De NCV ontvangt 35.000 gulden uit nalatenschap van ir. F.B. Fellinga († 5 april 1939). Hieruit ontstaat later het Fellingafonds, dat reisbeurzen verstrekt aan jonge chemici (vanaf 1952).
- Het eerste echte kantoor voor NCV en de redactie van het Chemisch Weekblad komt in het gebouw van de Octrooiraad, Den Haag. Voorheen was ze gevestigd bij de secretaris thuis!
1943
- Uitgave van het Chemisch Weekblad wordt gestaakt. De bezetter gaf opdracht om in het blad een oproep te plaatsen tot dienstneming in de Waffen SS of de Nederlandse Landmacht. Noch de redactie, noch het bestuur voelde hiervoor.
1945
- Hervatting van uitgave van het Chemisch Weekblad. Vanwege de papierschaarste verschijnt het tweewekelijks.
- Instelling Zuiveringscommissie. Een tiental leden wordt geroyeerd.
1946
- De NCV verhuist naar de eerste verdieping van het gebouw Diligentia aan het Lange Voorhout.
1953
- Bij het 50-jarig bestaan krijgt de NCV het predikaat 'Koninklijke'. Het Kurhaus vormt het decor van de feestelijkheden. De vereniging telt ongeveer 3000 leden.
1956
- Op initiatief van de KNCV komt de Stichting Scheikundig Onderzoek Nederland (SON) tot stand. Hiermee wil ze de fundamentele onderzoekers meer bij elkaar brengen. Al snel leidt het tot werkgemeenschappen als Spectroscopie, Eiwitonderzoek en Elektrochemie.
1961
- Het kantoor van de KNCV verhuist naar een aangekocht pand in de Burnierstraat in Den Haag. Ook stichting SON verhuist mee.
1963
- Het Analisten Examen wordt ondergebracht bij Stichting voor Assisterend Laboratorium Personeel (SAL), waarin ook de medische en fysische disciplines participeren.
- Instelling van de Gouden Medaille, een eervolle onderscheiding voor talentvolle en jonge Nederlandse chemici. Het eremetaal is uitgegroeid tot de belangrijkste prijs voor onderzoekers in de chemie.
1967
- KNCV wordt zelf uitgever van het Chemisch Weekblad: KNCV-secretaris Floor Haak, Edwin Kisman (vanaf 1969 tot 1997 hoofdredacteur) en redacteur Paul Maas geven het blad een heel nieuw gezicht en brengen het op de 'familietafel'.
1972
- Met de oprichting van de 'Commissie Arbeidsmarkt en Maatschappelijke Taak' probeert de KNCV in te spelen op de behoeften van een groeiend aantal werkloze chemici.
1973
- Meer samenwerking met zusterverenigingen in het buitenland leidt tot de oprichting van de FECS (Europese Federatie van Chemische Verenigingen) en de EECCC (European Economic Community Chemistry Committee).
1974
- Chemisch Weekblad en Recueil ondergebracht bij de Uitgeverij Sigma, waarin KNCV participeert.
1978
- KNCV-advies over onderzoek leidt tot nota 'Stimulering van innovatieve research voor de chemische industrie' en nota 'Tien researchdoelen'.
1979
- Vernieuwing van Chemisch Weekblad. Uitgave krijgt gezelschap van het het maandelijkse Chemisch Magazine.
1981
- Ted de Ryck van der Gracht treedt aan als secretaris van het bestuur en directeur van het bureau. Een aantal vernieuwingen wordt meteen ingezet:
- Oprichting Commissie Jonge Leden om speciale aandacht aan de studentleden te geven;
- KNCV opent haar deuren voor hbo'ers en laboratoriumpersoneel en richt hiervoor een aparte sectie op: LBP (laboratorium & bedrijfspraktijk).
1982
- Om het imago bij het brede publiek te verbeteren richt de KNCV de 'Commissie Voorlichting' op.
- Voor de eerste maal verschijnen de Chemische Feitelijkheden.
- De eerste Open Dag Chemie trekt 35.000 bezoekers.
- De 'Gouden Spatel' wordt geïntroduceerd voor de beste scriptie op hbo-niveau.
1984
- Samen met de VNCI biedt de KNCV het rapport 'Toekomstig Chemisch Onderzoek' aan de Minister van OCW aan.
1986
- Op initiatief van de KNCV wordt de Bèta Federatie opgericht, een verzameling van natuurwetenschappelijke beroepsverenigingen.
1987
- Verschijning rapport 'Keuzen en Kansen in de chemie'.
1990
- De overheid geeft het milieubeleid vorm in het Nationaal Milieubeleidsplan (NMO). Gezien de impact die het heeft voor chemie komt de KNCV met het rapport 'Milieu: Chemici een zorg'.
1992
- Invoering van de Eurchem-titel; wederzijdse erkenning diploma's in deelnemende Europese landen.
1993
- De KNCV, VNCI en de NVON (beroepsvereniging voor leraren in de natuurwetenschappen) richten gezamenlijk Stichting C3 (Communicatie Centrum Chemie) op. Tot de primaire doelgroep van deze onafhankelijke stichting behoort het onderwijs, met name het basis- en voortgezet onderwijs.
- Het eerste deel van de 'Geschiedenis van de scheikunde in Nederland' verschijnt.
1994
- Met de KIP (kennis instant houdings)-plaatsen anticipeert de KNCV op het snel toenemend aantal werkloze chemici. Met in totaal 1 miljoen aan subsidie vinden tientallen chemici een blijvende baan.
1996
- KNCV-site operationeel.
1997
- Pleidooi van KNCV/VNCI voor behoud van apart gebied 'Chemie' binnen NWO resulteert in de afdeling 'Chemische Wetenschappen', de opvolger van SON.
- Tweede deel 'Geschiedenis van de scheikunde in Nederland' verschijnt.
1999
- Chemisch Magazine en Chemisch Weekblad gaan samen op in het Chemisch2Weekblad. Het blad verschijnt tweewekelijks. Dagelijks is op de website c2w.nl vers nieuws te vinden.
2000
- Iwan Thonus wordt de nieuwe secretaris van de vereniging.
2001
- Na bijna veertig jaar in de Burnierstraat gevestigd te zijn, verhuist het KNCV-Bureau naar de Vlietweg in Leidschendam. Samen met VNCI en Stichting C3 zit zij nu onder één dak.
- Ter ere van 100 jaar Nobelprijs Van 't Hoff verschijnt bij de KNAW, met medewerking van de KNCV, het boek 'Chemie achter de Dijken'.
- Voor de eerste maal organiseert de KNCV een internetdebat. Thema: Veiligheid.
2002
- Ter ere van haar komende honderd jarig bestaan opent de KNCV op 3 oktober 'Het Jaar van het Molecuul'.
2003
- Op 15 april vindt een feestelijke jubileumbijeenkomst plaats in de Doelen in Rotterdam. Een bijzondere uitgave van het Chemisch2Weekblad, zelf ook honderd jaren oud, verschijnt. Er worden zeven ereleden benoemd: Frank Alderweireldt, Emmo Meijer, Jan Mulderink, Jan Reedijk, Simon Rozendaal, Rob Schilperoort en Henk Timmerman.
- Op 2 oktober sluit de KNCV haar eeuwfeest af met een symposium 'Op weg naar morgen'. Vier toekomstscenario's geven een beeld van de chemie in 2030.
- De KNCV richt de uitgeverij Bèta Publishers op.
2004
- Een nieuw logo van de KNCV zet de ingezette verdieping, verbreding en vernieuwing kracht bij.
- Bèta Publishers gaat Chemisch2Weekblad uitgeven. De redactie verhuist naar de Vlietweg in Leidschendam.
- Derde deel 'Geschiedenis van de scheikunde in Nederland' verschijnt.
2006
- Het KNCV-bureau verhuist naar het Castellum in het Forepark in Den Haag. Naast de VNCI en Stichting C3 neemt ook de VAPRO-OVP intrek in het nieuwe pand. De nieuwe locatie krijgt de naam Synthesium.
2008
- Gabrielle Donné-op den Kelder wordt secretaris van de vereniging.
2009
- Het logo van de KNCV ondergaat een kleine opfrisbeurt om meer aan te sluiten bij de huidige tijd.
2014
- Jan-Willem Toering treedt in dienst als directeur van het KNCV-bureau.
- In oktober organiseert de KNCV een KidsLab.
- Ook in oktober wordt de eerste Meet & Greet georganiseerd.
- Tijdens CHAINS wordt de KNCV Gouden Medaille uitgereikt aan Geert Kops.
2015
- De tweede edities van Meet & Greet en het KidsLab worden georganiseerd.
- Tijdens 'Chemie tussen de sterren' presenteren Edwin Otten, Moniek Tromp en Tom Wennekes in de Oude Sterrewacht in Leiden het werk waarvoor zij VIDI-beurs ontvingen. Ewine van Dishoeck gaf een kijkje in de echte chemie tussen de sterren.
- Tijdens CHAINS wordt de KNCV Gouden Medaille uitgereikt aan Sjors Scheres. Hier wordt ook voor het eerst keer de KNCV Pubquiz gehouden.
2016
- Op 7 april is de aftrap gegeven van de KNCV Academy.
- Op 5 oktober wint prof.dr. Ben Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde.
- Op 13 oktober vindt de eerste Avond van de Chemie plaats. Tijdens deze feestelijke avond wordt de kersverse Nobelprijswinnaar benoemd tot erelid.
- Tijdens CHAINS wordt de eerste editie van de Jong KNCV Fotocompetitie gehouden. Tevens wordt de KNCV Gouden Medaille uitgereikt aan Syuzanna Harutyunyan.
2017
- De KNCV en Stichting C3 slaan de handen ineen tijdens de eerste editie van Vuurvliegen.
- Tijdends de KNCV Meet & Greet op 13 juni wordt het Chemie Media Centrum gepresenteerd.
- De KNCV haalt het IUPAC World Chemistry Congres 2023 naar Den Haag.
- In augustus verhuist de KNCV binnen het Synthesium van de 5e etage naar de gerenoveerde begane grond.
- Op 19 oktober vindt de tweede Avond van de Chemie plaats. Tijdens deze feestelijke avond wordt Nobelprijswinnaar Paul Crutzen benoemd tot erelid.
- Tijdens CHAINS wordt de KNCV Gouden Medaille uitgereikt aan Nathalie Katsonis.
- Tijdens de ALV op 7 december wordt de sectie Computationele en Theoretische Chemie opgericht.
2018
- Vanaf maart vinden de voorrondes plaats voor 'De Slimste Scheikundige'.
- Tijdens de KNCV Meet & Greet wordt in het Teylers Museum de Ovale Zaal tot eerste Nationaal Chemisch Erfgoed benoemd.
- Op 9 oktober vindt de derde editie van de Avond van de Chemie plaats. Omdat de KNCV een lustrum viert, worden vier ereleden benoemd: Ewine van Dishoeck, Rietje van Dam-Mieras, David Reinhoudt en Bert Meijer. Tevens zijn er twee nieuwe Leden van Verdienste: Lene Hviid en Tom Gribnau. De finale van 'De Slimste Scheikundige', onder leiding van Philip Freriks, wordt gewonnen door Erik Meij. Pieter Derks verzorgt een luchtig intermezzo en zong het speciaal voor deze gelegenheid geschreven 'Chemielied'.
- Tijdens CHAINS wordt de KNCV Gouden Medaille uitgereikt aan Pascal Jonkheijm.
2019
- Dit jaar is uitgeroepen tot 'The International Year of the Periodic Table' en het KNCV-Bureau voert het secretariaat.
- Op 15 april wordt in Oss de eerste Nederlandse ResourCity gelanceerd.
- Tijdens de KNCV Meet & Greet wordt in Delft het Grote Kantoor van DSM tot tweede Nationaal Chemisch Erfgoed benoemd. Ook wordt hier het voorzitterschap van het KNCV-Bestuur overgedragen aan Jeroen Cornelissen.
- Lancering nieuwe serie Uit de labjas.
- Tijdens de EuChemS bijeenkomst in Boekarest wordt Floris Rutjes verkozen als President-Elect.
- Op 3 oktober vindt de vierde Avond van de Chemie plaats, dit keer in Zwolle. De KNCV Erlenmeyer wordt onderdeel van het KNCV prijzenpakket.
- Tijdens CHAINS wordt de KNCV Gouden Medaile uitgereikt aan Ilja Voets. Na een jaar afwezigheid is de KNCV PubQuiz weer terug.
2020
- Het begin van het jaar staat in het teken van de coronacrisis. Hierdoor worden veel evenementen afgelast.
- Samen met Centrum JongerenComminucatie Chemie (C3) start de KNCV met 'Vraagbaak Scheikunde'.
- Op 9 juni wordt de Algemene Ledenvergadering online gedaan door middel van een Zoom-meeting. Tijdens deze vergadering wordt Gerard van Koten benoemd tot Erelid. Daarnaast worden Ernst Homburg en Andries Bruins benoemd tot Lid van Verdienste. Ook wordt hier het derde Nationaal Chemisch Erfgoed benoemd: het Laboratorium chimicum, Sonnenborgh.
- De KNCV start met het verzorgen van webinars over actuele onderwerpen zoals COVID-19, de stikstofproblematiek en PFAS.
- Ook de Avond van de Chemie is dit jaar digitaal.
- Tijdens een digitale versie van CHAINS wordt de KNCV Gouden Medaille uitgereikt aan Particia Dankers.
2021
- Ook dit jaar staat in het teken van corona. Er zijn niet veel evenementen en de meeste daarvan zijn alleen digitaal bij te wonen. De KNCV verzorgt in die periode 10 webinars over uiteenlopende onderwerpen.
- De twee Algemene Ledenvergaderingen (30 juni en 14 december) vinden eveneens digitaal plaats.
- Tussen twee lockdowns door kan op 14 oktober de Avond van de Chemie wel fysiek doorgang vinden in het Parktheater in Eindhoven.
- Ook de onthulling van het Nationaal Chemisch Erfgoed vindt dit jaar weer plaats. Als vierde is dit het voormalig laboratorium van Van 't Hoff aan de Groenburgwal in Amsterdam.
- Tijdens de tweede digitale CHAINS wordt de KNCV Gouden Medaille uitgereikt aan Timothy Noël.
2022
- Tijdens de KNCV Meet & Greet wordt in Leiden het voormalige woonhuis van Sylvius en Boerhaave tot vijfde Nationaal Chemisch Erfgoed benoemd. Ook wordt hier, tijdens de Algemene Ledenvergadering in Museum Boerhaave, het voorzitterschap van het KNCV-Bestuur overgedragen aan Yvonne van der Meer.
- Tijden CHAINS, dit jaar in september, wordt als verrassingselement de KNCV Gouden Medaille aan Erik Garnett uitgereikt.
- Op 13 oktober is er weer de Avond van de Chemie. Voor de tweede keer is De Leidse Schouwburg het toneel van de avond.
2023
- Op 3 februari organiseert Jong KNCV samen met LOBS (biologie studenten) de Next Step Master Day, de opvolger van de Carbon Masterdag.
- Vanaf 15 april staat het jaar in het teken van 120 jaar KNCV.
- Het lustrumjaar wordt ingeluid met een rondvaart door de Rotterdamse haven.
- Het Farmacologisch Laboratorium in Oss - tegenwoordig bekend als het Banting gebouw op Pivot Park - is tot zesde Nationaal Chemisch Erfgoed benoemd. Ook wordt in Oss de Algemene Ledenvergadering gehouden.
- In augustus is de KNCV mede-organisator van IUPAC|CHAINS 2023, een combinatie van het 49e IUPAC World Chemistry Congress en de 11e editie van CHAINS. Tijdens dit congres wordt de winnaar van de Gouden Medaille, Gerard van Westen, bekendgemaakt.
- Het is ook het jaar van 100 jaar Future Pharma in Oss en in het kader daarvan vindt op 5 oktober de Avond van de Chemie plaats in De Lievekamp. Tijdens deze avond wordt Floris Rutjes tot erelid benoemd en Matthias Bickelhaupt tot lid van verdienste.