De herfst is officieel begonnen en dat merken we meteen: de dagen worden steeds korter. Deze verandering heeft ook veel invloed op ons slaapritme en dan voornamelijk op het hormoon melatonine.
Onze pijnappelklier maakt melatonine, officieel N-[2-(5-methoxy-1H-indol-3-yl)ethyl]acetamide, aan bij weinig licht. Dit molecuul maakt de klier uit seratonine en het verspreidt zich via het bloed en het hersenvocht. Met deze stof bereidt ons lichaam zich voor op de nacht. Het centrale zenuwstelsel, onze maag en darmen, het afweersysteem en zelfs het hart- en vaatstelsel gaan langzamer werken bij een hoog melatonine gehalte. Zodra je weer wordt blootgesteld aan licht remt de melatonine-productie en komen alle lichamelijke processen weer op gang.
Je natuurlijke melatonine niveau daalt als je ouder wordt. Dat verklaart ook waarom oudere mensen vaak later gaan slapen. Ook bewijzen steeds meer onderzoeken dat blauw licht van televisieschermen, computers of smartphones ook de melatonineproductie remt. 's Avonds tot laat achter een beeldscherm zitten kan dus leiden tot slapelozen nachten.
Doktoren schrijven bij ernstige slaapstoornissen soms melatonine-supplementen voor om het slaapritme weer op de rails te krijgen. Maar pas op: bij langdurig gebruik of een te hoge dosis kun je je biologische klok nog verder verstoren. In de winter krijgen sommige mensen last van een winterdepressie omdat het lichaam eerder dan normaal melatonine gaat produceren.
Om de winterdepressie tegen te gaan organiseert de KNCV voor alle chemici een leuke avond vol lezingen, prijzen en entertainment: De Avond van de Chemie! Er zijn nog kaarten beschikbaar, voor deze gezellige avond op 19 oktober, bestel ze nu via www.kncv.nl/avondvandechemie.