Vandaag (8 november) is het de dag van de stralende beroepen, ofwel de World Radiography day! Tijd om de stralingschemie in het zonnetje te zetten.
Radioactiviteit beslaat een groot wetenschapsveld, maar deze maand is molecuul van de maand: kaliumjodide met de radioactieve jodium isotoop 131. Deze vorm van jodium komt van nature niet op aarde voor en is ontdekt door Glenn Seaborg en John Livingood in 1938. Het heeft meerdere toepassingen, waaronder de diagnose en behandeling van schildklierkanker.
Net als ‘normaal’ jodium concentreert radioactief jodium zich in de schildklier. Hierdoor kunnen artsen de radioactiviteit van jodium-131 gericht op de schildklier toepassen zonder dat het de rest van het lichaam aantast. Daarbij helpt de halfwaardetijd van deze isotoop ook mee: na acht dagen is nog maar de helft van het initiële radioactieve jodium over.
Jodium-131 is een zogenaamde bètastraler: het vervalt tot het stabiele xenon-131 door het uitstoten van een elektron. Deze vorm van radioactieve straling is gevaarlijk voor mensen, aangezien het cellen kan muteren en doden. Wetenschappers en artsen die met deze stof werken volgen daarom een speciale opleiding.
Bent of kent u zelf ook iemand werkzaam in de radiochemie? Overweeg dan om u aan te sluiten bij de Nederlandse Sectie Radio- en Stralenchemie!