Begin deze maand kwam het molecuul fosfine in het nieuws. Wetenschappers hadden het stofje namelijk gevonden in de atmosfeer van Venus, in een concentratie van 20 ppm. Vreemd, want onder de brute lokale omstandigheden zou deze verbinding niet lang kunnen voortbestaan. Er wordt dus aangenomen dat er een proces is dat continu fosfine aanmaakt. Eén van de geopperde bronnen is fosfineproductie door anaerobe bacteriën – en dat zou inhouden dat er een vorm van leven aanwezig is op Venus. Er zijn op Aarde geen natuurlijke, niet-biologische processen bekend waarbij fosfine vrijkomt. Natuurlijk is er nog niets bewezen, maar interessant is het wel.
In de atmosfeer van Jupiter en Saturnus werd overigens al eerder fosfine aangetroffen. Daar zou de verbinding kunnen zijn ontstaan door de hoge druk en temperatuur in de atmosfeer van die planeten.
Fosfine, PH3, is een zeer giftig gas. Het wordt op Aarde onder andere gebruikt om ongedierte als mollen en waterratten mee te bestrijden. Fosfine vormt de basis van de fosfanen, een groep waarbij een of meer van de waterstofatomen zijn vervangen door een koolstofverbinding. Deze moleculen worden veel gebruikt als liganden van metaalkatalysoren.