Na een lange periode van droogte en warmte, volgt vaak een fikse regenbui die de aarde lekker verkoelt. Daarbij komt een karakteristieke geur vrij: geosmine, het molecuul van deze maand. Dit molecuul is een van de stoffen die bijdraagt aan het ‘aarde-achtige’ aroma dat je kan ruiken na regen, ook wel petrichor genoemd. Het woord geosmine komt van de griekse woorden γεω (geoo), ‘aarde’ en ὀσμή (osmè) ‘geur’. Maar hoe ontstaat die geur?
De grampositieve bacteriën uit het geslacht Streptomyces produceren geosmine en het stofje komt in de aarde terecht als deze organismen sterven. Omwoelen van grond of regen na lange droogte maakt dat de vluchtige stof in de lucht komt. De menselijke neus kan geosmine al ruiken bij een concentratie van 5 parts per trillion, wat een extreem lage hoeveelheid is.
De grondsmaak die soms aan drinkwater, wijn of vis zit, schrijft men ook aan geosmine toe. Dit effect is vaak ongewenst, maar men kan de smaak verwijderen door bijvoorbeeld azijn aan de vis toe te voegen. Azijn is namelijk een zuur, en een zure oplossing zet geosmine om in argosmine. Om die smaak in wijn te verwijderen gebruikt men vaak druivenpitolie, maar dit vermindert helaas ook de smaak van de wijn zelf.
Geniet deze zomer dus van de zon en van de regen, met alle geuren en kleuren die onze aarde zo mooi maken. En misschien denkt u op een zwoele zomeravond wel terug aan de Avond van Chemie van vorig jaar; schrijft u zich dit jaar ook weer in? Het belooft namelijk weer een fantastische avond te worden!